5 tips för att klara solen

Att överleva en solsemester är för de flesta ingen konst. Drinkar vid poolen eller härliga strandpromenader med polarna under tiden som solens varma strålar dansar. Men hur mycket påverkar egentligen solen oss och hur ser vi till att må som bäst i solen? Många tar inte medelhavsvärmen och den gassande solen på allvar – men det finns en anledning till att hålla huvudet kallt. Här går vi igenom 5 smarta tips för att klara solen lite bättre.

Viktigt att hydrera kroppen

Visst har vi alla hört att man ska dricka extra mycket vatten i soligt väder och för många sker det naturligt. Fast troligen så dricker du redan för lite vatten i vanliga fall och under hårda festkvällar med grabbgänget eller goda drinkar på uteserveringen så krävs det ännu mer. Släng på ett medelhavsklimat och fet eller salt mat som gärna pommes frites är så har du ett perfekt recept på uttorkning. Med andra ord drick vatten – på riktigt.

Solskydd till lunch

Det låter kanske knasigt men faktum är att om du äter mat som är rik på lykopen, ett rött färgämne som också är en antioxidant så får man ett naturligt solskydd. Lykopen bekämpar de fria radikalerna som uppstår av uv-strålningen i solljuset. I praktiken innebär detta att om man äter extra mycket tomat eller tomatpure så får man naturligt skydd. Kanske läge att beställa en tomatsoppa till frukost? Vem vet!

Skydda håret mot solen

Det är inte bara huden på axlar och ansikte vi bör skydda. Om du råkar bränna dig i hårbotten blir det sällan roligt och risk för mjäll uppstår enkelt. En torr hårbotten mår aldrig bra. Så om möjlighet massera gärna in en klick balsam i hårbotten efter en dag på strand och solljus. Detta blir särskilt sant om du använder produkter i håret under dagtid när du befinner dig i solljuset.

Återfukta huden efter solbad

After sun lotion som man kan köpa längs med strandbutikerna i all välmening. Men faktum är att de inte alltid är tillräckligt och det kan vara smartare att i förväg ta med en flaska riktigt bra återfuktande hudkräm. Gärna kräm som reparerar huden intensivt. Dessa krämer är bättre att handla i riktiga butiker för hudkrämer antingen på nätet eller på stan – istället för mini-market under semestern.

För tjejer; extra noggrant med makeupen

Många som köper makeup kollar noggrant efter SPF-faktorn men faktum är att denna bara skyddar mot UVB strålning och inte täcker UVA-skydd. Hudvård och makeup behöver nämligen inte enligt lag skydda mot UVA även om det finns SPF-faktor medan solkrämer kräver detta. Så fråga därför specifikt efter UVA-skydd för den makeup du köper.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *