Malta – den lilla ön med stort utbud

Lilla Malta i hjärtat av Medelhavet strax söder om Sicilien är en ö som verkligen fascinerar. Trots att ön inte är större än en tiondel av Gotland finns här ändå otroligt mycket att se och göra i form av fantastiska naturupplevelser, kultur och sevärdheter.

Huvudstad med många ansikten

Huvudstaden Valletta hittar man på östra sidan av ön i vars storstadsområde de flesta av Maltas närmare 440 000 invånare bor. Själva staden Valletta är dock betydligt mindre, endast drygt en kvadratkilometer stor.

port-116165_1280

Bildkälla: Pixabay

Valletta omges av en ringmur och grundades redan 1566 av Johanniterordens ledare Jean Parisot de la Valette, något som satt sin prägel på staden utseende. Bland annat i form av St John’s Co-Cathedral vars insida med takmålningar som berättar om Johannes döparens liv är minst sagt imponerande.

De första malteserna lät inte bara uppföra en kyrka utan även ett antal ståtliga palats som går att se runt om i Valletta.

Något man heller inte bör missa när man är i Valletta är trädgården Il Barrakka ta Fuq eller Upper Barrakka Gardens som den också heter. Härifrån har man en fantastiskt över Grand Harbour och de små städerna Senglea och Vittoriosa på andra sidan vattnet.

För den historiskt intresserade finns även det stora mäktiga Fort St Elmo som även inhyser ett krigsmuseum med föremål från bland annat andra världskriget.

Trav, golf och fotboll

Tro det eller ej, men på Malta går det faktiskt att ägna sig åt en hel del idrottsliga aktiviteter. På Marsa Horse Racing Track, som ligger några kilometer sydväst anordnas travtävlingar i stort sett varje helg och precis bredvid travbanan ligger även Royal Malta Golf Club, tillika Maltas enda golfbana.

Golfbanans historia går tillbaka över 100 år i tiden, vilket är perfekt för den som både vill spela golf och samtidigt uppleva historiens vingslag.

Malta har som bekant även ett fotbollslandslag som Sverige titt som tätt brukar möta i olika kval. Laget spelar sina hemmamatcher på Ta’Qali Stadium som ligger mitt på ön.

En annan typ av tävling som Malta ofta också förknippas med är poker. Genom åren har Malta stått som värd för en rad stora pokerturneringar och i november anordnas Malta Poker Festival, tidigare Battle of Malta, som är öppen för såväl amatörer som proffs.

Förutom poker är Malta även känt för att en hel uppsjö med olika bolag inom spelindustrin har sin bas här, däribland svenska bolag. Bland annat finns på Malta flera svenska bolag som gör programvara till spelbolagen som sedan dyker upp till exempel i form av spelautomater på nätet. Så räkna med att det kan höras en hel del svenska på Malta.

Snorkla i kristallklart vatten

Så många stränder finns det inte på Malta, men desto fler härliga klippor att plumsa i ifrån rakt ner i det kristallklara vattnet. Det fantastiska vattnet gör också Malta lämpar sig utmärkt för snorkling. Ett av de bästa ställena för snorkling hittar man i Blue Lagoon som ligger på den lilla ön Comino strax norr om huvudön och som man när med båt.

Något man heller inte får missa är de höga platåerna på mitten av Malta samt de mäktiga klippformationerna Dingli Cliffs som man hittar på öns västra sida.

1280px-dingli_cliffs_1_6796011386

Source: ‘The Dingli Cliffs’ by Tony Hisgett via Wikipedia (CC BY 2.0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *