Semestra i Medelhavet: 3 populära resesätt

Undersökningar från 2017 visade att Medelhavet fortfarande var svenskarnas favoritdestination när det kom till att åka på semester i Europa. Vare sig det gällde kortare weekendresor till någon av de många kultur- och modestäderna, som Nice, Milano eller Rom, eller om det var sol och bad som eftersöktes, på exempelvis Kanarieöarna eller Cypern, så hade antalet resor ökat jämfört med året innan.

Det är utan tvekan flygning som är det vanligaste resesättet när man ska ta sig till Medelhavet och dess kringliggande länder, men det finns också de som föredrar andra färdsätt.

27210027349_87432b4a8e_z

(”Santorini, Greece” (CC BY-SA 2.0) tagen avszeke.)

Flygresor dominerar

Det är inte konstigt att det är flygen som dominerar när man ska resa utomlands. Det är fortfarande det snabbaste färdsättet, i alla fall om destinationen ligger en bit från Sverige, och det är relativt smidigt att ta sig från A till B. De flesta länder och öar i Medelhavet har flera flygplatser och det är sällan man behöver byta flyg när man flyger från Sverige.

Däremot finns det brister inom flygbranschen. Flygbolagen vill givetvis tjäna pengar på resenärerna, vilket ofta innebär att själva flygupplevelsen komprimeras och man som resenär bara försöker härda ut timmarna man måste flyga. Detta kan däremot komma att ändras då Airbnb funderar på att ge sig in i flygbranschen. Likt sina övernattningsmöjligheter vill de erbjuda ett smidigare resesätt. Detta har ännu inte blivit verklighet, men det är definitivt något som diskuteras och som redan har fått några flygbolag att förbättra sin service.

Kryssningsresor

Ett resesätt som ökar allt mer är kryssningsresorna. Dessa innebär nödvändigtvis inte att man reser ända från Sverige via Gibraltar in i Medelhavet, utan att man kan kliva ombord på fartygen i t.ex. Barcelona eller Nice och sedan reser runt längs olika turerVissa tar sig runt hela Medelhavet och lägger till i länder som Grekland och Egypten, medan andra går längs med den västra delen och besöker olika städer längs med Rivieran, Korsika och de spanska öarna.

För flera personer med segelbåt är det en dröm att få segla i det turkosa vattnet, men det är precis som med kryssningarna inte alla som vill ta sig ned från norr. Då går det lika bra att lägga upp båten på ett släp och köra ned till en passande hamn. Det går bra att hyra hamnplats i de flesta hamnar inom EU, men det gäller att vara ute i god tid för de brukar bokas upp fort.

15911960969_46fbedc05f_z

(”P1030150” (CC BY-ND 2.0) tagen avaaron_anderer.)

Bilsemester

Det nästa populäraste färdsättet efter flygning är definitivt att köra bil. Bilsemester har länge varit ett omtyckt inslag, och det har ökat i popularitet i takt med att vägarna har blivit bättre. Att köra till Kroatien eller Italien är populära resmål för barnfamiljer som par. När man kör har man större frihet att bestämma vart och när man ska stanna, samt att man får se mycket mer av de olika länderna och landsbygden än vad man får när man flyger. Kanske hittar man nya guldkorn längs med vägen, eller hamnar i ett helt nytt semesterparadis. Att bila till Medelhavet kan definitivt bli ett äventyr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *