Ta sig till Frankrike

Frankrike har länge varit ett mycket populärt resmål för svenskar. Är det inte Rivieran med städer som Nice och Cannes, är det Paris som står i fokus. Frankrike är populärt på grund av många anledningar, där klimatet är en, och kulturen är en annan.

Vin, mat och fint väder – Frankrike lockar helt enkelt många. Landet ligger som bekant väldigt centralt i Europa, och möjligheterna att ta sig dit är därmed många och goda.

Bil

Många svenskar som åker på bilsemester har Frankrike som antingen slutdestination, eller som ett steg på vägen längre söderut. Att åka bil i Frankrike är inte riktigt som att åka bil i Sverige.Medan vi i Sverige är bortskämda med avgiftsfria motorvägar behöver man istället betala vid stationer som finns utplacerade längs större infarter. I övrigt är trafikreglerna mycket lika de svenska.

En skillnad är dock att högsta tillåtna hastighet på motorvägarna 130 kilometer i timmen. Är det vått på vägarna gäller istället den svenska och lite lägre hastighetsgränsen på 110 kilometer i timmen.

I övrigt är det mycket som lockar med att åka bil i Frankrike. Charmiga småvägar på landsbygden, kusten mot Atlanten och inte minst Rivieran. Faktum är att visa väljer att flyga ner till någon stad i Frankrike, för att sedan hyra bil på plats och sedan endast resa runt i landen på fyra hjul.

Flyg

Att flyga ner till Frankrike är kanske det mest populära sättet att sig dit på. Vanliga städer att flyga till, dit det även går direktflyg från Sverige, är Paris och Nice. Medan de som reser med buss och tåg kanske anser att resan är själva målet, vill nog de som flyger komma ner så fort som möjligt för att börja avnjuta semestern.

Att flyga ner till Nice tar endast 3 timmar, vilket kan jämföras med bil, som kan ta flera dagar beroende på hur många stopp man väljer att göra.

Många som flyger till Frankrike gör det med charter, andra gör det reguljärt. Populärt bland dem som flyger reguljärt är att jämföra olika flygbolags priser. Det här kan man göra bäst på sidor i stil med Flygresor.se, där man får fram flera flygbolags priser med bara en sökning.

Tåg

De som reser med tåg och de som reser med bil har ofta en sak gemensamt – Resan är lika mycket målet som slutdestinationen. Att resa med tåg bjuder på spektakulära vyer, även om valfriheten inte är lika stor som när man åker bil. Samtidigt finns det såklart andra fördelar med att åka tåg. Bland annat att någon slipper köra, och att alla därmed kan slappna av i lugn och ro på tåget och titta ut över vackra landskap. En annan tydlig fördel är nattåg.

Även om tåg inte bjuder på lika mycket valfrihet som bil gör, går det ändå att planera rutten med stor frihet. Det här kan man göra med Interrail, ett kort som låter dig resa hur mycket som helst, eller ett antal resor, under en viss period.

Alltså kan man välja att ta tåget ner till Köpenhamn, och därefter välja att åka genom Tyskland, eller västerut genom Amsterdam och längs Atlantkusten. Möjligheterna är oändliga.

Buss

Buss är kanske inte det mest populära sättet att resa långt på – men visst är det många som väljer även det här alternativet. Att ta bussen ner har många likheter med att välja tåget.

En fördel som buss dock har gentemot tåg/att köpa interrailkort hos SJ, är att du alltid har en plats. Med interrailkort får du inte automatiskt en plats reserverad på tågen. Det här kan leda till långa resor när du får stå, eller sitta på bagaget. Inte det mest bekväma kanske. Exempelvis erbjuder Swebus bussresor.

Dock kan du köpa ett interrailkort och sedan reservera en plats utöver det. Detta till en extra kostnad givetvis.

Sammanfattningsvis finns det många sätt att ta sig ner till Frankrike. Vilket sätt man bör välja beror på helt enkelt på hur man tycker om att resa. Har man gott om tid och gillar resan lika mycket som målet, kan tåg, bil eller buss vara ett alternativ. Med dem får man också en stor frihet i resandet.

Vill man istället komma ner snabbare är flyg det klart bästa alternativet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *