Tips på var man kan vandra om man planerar en vandringsresa till Gran Canaria

Gran Canaria är ön som har allt på en liten yta finns massor av olika miljöer och klimat. I den norra delen finns gröna, bergiga områden med bananplantager och mysiga gamla städer. Där ligger också den största staden Las Palmas där man kan besöka Catalinaparken, trendiga butiker och gamla stan Vegueta från 1500-talet. I Vegueta kan man äta och dricka gott bland alla krogar. Las Palmas fina strandpromenad och badstrand bjuder in till sköna morgonpromenader.

Uppe i bergen kan man vandra till små fina bergsbyar och titta på pelargonbuskar, fikonkaktusar , bougainvillea och murgrönor men också branta klippor och mäktiga bergsformationer. Kring 2000 meter över havet mot Pico de las Nieves finns fina tallskogar. Mellan bergen och havet ligger gamla välbevarade byar med fina torg vackra äldre kyrkor och hus. Här lever man som för och tempot är lugnare än i söder. Om man har tur kan man hamna mitt i veckans marknad med allt från levande höns till plastmadonnor.

Det finns många fina områden att vandra i här kommer några tips:

Vandra till geologiskt fina området Bandama-kratern. Gå leden runt kraterkanten och fortsätt sen ner i kratern. I kratern kan man titta på grottan Canaria. Grottan är en arkeologisk plats där de ursprungliga kanarierna bodde och levde för över 500 år sedan.

Vandra från byn El Hornillo till byn Tamadaba. I El Hornillo bor det människor fortfarande i grottor. Grottorna ligger på den branta bergssidan. Forsätt mot Los Perez Dam och efter ca 30 min är du vid den sköna pinjeskogen. Vid skogen finns en fin utsikt över Roque Nublo och Caldera de Tejeda. Efter det tar du dig ner mot byn Agaete där du hittar en av öns finaste utsikter. Du kan se alla kringliggande berg och även ön Teneriffa.

Vandra till grottbyn Artenara, som är den högst belägna byn på ön. Stanna vid Mirador Degollada de Las Palomas. Där har du en fantastisk utsikt över kratern och de mäktiga lavaformationer. Gå sedan mot byn Los Moriscos och grottan Cueva Caballero. Lagom till lunch är du framme i Artenara. I Artenara finns flera caféer och restauranger. Efter lunch går du tillbaka och passar på att stanna vid grottkapellet Virgen de la Cuevita. Grottkapellet är byggt för Artenaras skyddshelgon.

För att ta sig mellan de olika vandringslederna kan man ta taxi och ibland buss. Taxi fungerar bra men det går också bra att hyra en bil och köra runt. Att hyra bil på Gran Canaria är enkelt och du kan hämta upp bilen direkt vid flygplatsen eller i där du bor, om du bor i en större stad. Jämför priser hemma i Sverige först och boka direkt. Jämför flera bolag och deras priser på en jämförelsesajt som t.ex. biluthyrning.nu. Det lönar sig alltid att jämföra för det finns många bolag i Spanien och konkurrensen är stenhård mellan bolagen. Ofta skiljer det mycket i pris men se upp på villkoren och självrisken, hur mycket självrisken är kan variera en hel del. De billigare bolagen har ofta högre krav på självrisk. Det går bra att hyra bil på plats men vid högsäsong stiger priserna och utbudet minskar. Är man flera kan man lämna bilen på ett ställe och ta en taxi för att sen gå till bilen. Är man dock orolig för att hitta på ön är taxi att föredra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *