Upptäck Costa Brava – den katalanska rivieran

costa brava

bild: https://images.pexels.com/photos/58737/pexels-photo-58737.jpeg

Spanien har seglat upp som världens näst mest besökta turistland, strax efter grannlandet Frankrike. Och de flesta turister hamnar i Barcelona,  huvudstaden i Katalonien. Därför rekommenderar vi dig att du beger dig utanför Barcelona för att upptäcka ett annat paradis: den katalanska rivieran kallad Costa Brava. Här finner du rena stränder, genuina kustbyar, pittoreska restauranger och en sida av Katalonien som känns långt ifrån det man upplever i Barcelona. Styr dig bort från turisterna och gör som katalanerna: andas ut längs den katalanska rivieran!

Lloret de Mar

En av de mest kända badorterna som bjuder på allt i en miniskala för den som inte vill kompromissa: här hittar du ett aktivt nattliv och shopping intill en 1,6 kilometer lång badstrand som är känd för att vara ren. Dock kanske lite för många turister för den som vill fly från turisthorderna.

Tossa de Mar

Denna kustby från 1100-talet är en av de mest populära bland Barcelonabor som vill fly storstaden. Tossa de Mar brukar kallas för det “blå paradiset” på grund av den vackra havsviken som kustbyn är uppbyggd kring. Det är också här intill som några av de vackraste och de mest dramatiskt inramade små stränderna i Costa Brava finns.

Cap de Creus

Kanske inte det mest självklara alternativet men för dig som har tid över och en hyrbild kan det vara värt att ta sig upp vidare norrut till denna nationalpark. Här kommer du inte stöta på sandstränder utan istället är det ett kargt och stenigt landskap vid kusten som bjuder på många dramatiska vyer när solen går upp.

Blanes

En av de mer lugnare badorterna som som passar dig som vill bort från allt oväsen och föredrar mer egen yta på stranden. Finns även två botaniska trädgårdar som är värda ett besök.

Cadaqués

En av de minsta kustbyarna men en av de mest kända tack vare dess hemvist för flera välkända konstnärer: Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso och svensken Sixten Lundbohm. Med de kritvita pittoreska byggnaderna som står i vacker kontrast till det klara vattnet kommer du här vilja sakta spatsera genom de krokiga gatorna – gärna med kameran i högsta hugg. Bästa tid att åka hit är när solen går upp bakom havshorisonten innan turisterna har kommit.

Llafranc

Den minsta pärlan i vår lista är Llafranc som ligger gömd i ett kuperat landskap med en liten dal som vetter ner mot en vackert blå havsvik. Hit rekommenderas par eller barnfamiljer att åka för att spendera ett par lugna dagar.

Från och till Barcelona med hyrbil

Boka flyg till Barcelona och därefter reser du vidare. Vi rekommenderar dig att du tar och hyr en bil i stan som du sedan använder för att ta dig runt dessa ställen med. När du väl är i Barcelona finns det några saker du kan passa på att göra här: ta del av en av världens mest sjudande nattliv såsom den kända nattklubben Carpe Diem (som dagtid är en stylish lounge), delta i en av de många årliga turneringarna såsom European Poker Tour (eller varför inte se en fotbollsturnering på den världskända fotbollsstadium Camp Nou?) eller spendera dina sista pengar på en 3,5-timmarsupplevelse i restaurangen Enigma (ägaren till restaurangen drev tidigare ElBulli som ansågs vara en av världens mest innovativa restauranger).

Att hyra en bil i en vecka kostar cirka 1400 kronor. Men för dig som inte har ett körkort finns det regionala tåg och bussar att använda,  dock stannar de inte alltid vid de där vackra gömda stränderna. Ett tips kan då vara att använda dig av en samåkningstjänst såsom BlablaCar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *