Vinodlingar i Italien – upplev rustik landsbygd

Du behöver inte vara vinexpert eller finsmakare för att fullkomligt förtrollas och charmas av de härliga vingårdarna som Italien bjuder på. Men att veta vilka som är de mest genuina, prisvärda och samtidigt lärande är inte helt enkelt. I den här artikeln så går vi igenom vingårdar på olika ställen i Italien. Såvälnda och mindre kända. Perfekt för dig som bilar genom Europa eller vill hyra bil under Italien-resan!

Norra Italien en pärla för vinsmakaren

I nordvästra Italiens hörn på kartan så hittar du några utav de mest magiska regionerna för vintillverkning som finns i hela världen. Faktum är att det är få andra platser på vår jord som mäter sig i samma känsla och kvalité. Piedmont är en sådan region likt innan annan som delar sin gräns med Frankrike och Schweiz. Denna pittoreska region av såväl berg som dalar kryllar av vingårdar, slott och härlig medelhavsmat.

Att ta sig till denna region från resten av Italien är enkelt om du kan tänka dig hyra en bil (som dessutom är halva nöjet att få se landsbygden). En rekommendation kan vara att ta ett tåg till Turin som är den största staden i Piedmont och hyra bil från där (eller direkt från Milan från flygplatsen). Därefter kan börja välja och vraka bland regionens olika vingårdar.

Ett tips på färdrutt kan vara att börja med att stanna hos Luca Ferrari som är känd för sina ruché viner och vinsatser som exporteras till bland annat Sverige. Denna vingård har gått i arv från Luca’s fader som beslutade sig för att börja experimentera med mindre kända druvor i regionen. Utmärkt för dig som vill upptäcka lite mer spännande och exotiska italienska viner. Därifrån kan du ta dig till över 12 andra vingårdar!

Ingen resa komplett utan Toscana

Toscana regionen i Italien måste bara besökas förvinälskaren. Mycket har blivit skrivet om denna region som är en vacker slöja av kullar och delikata viner – vilket är sant. Toscana erbjuder något unikt för vinentusiasten. Du känner säkert till Chianti som region sedan tidigare där även de mycket kända fava-bönorna härstammar ifrån. I Chianti hittar du massvis av olika vindestillerier och gårdar att besöka som alla är unika på sina egna sätt.

Sist men inte minst – Sicilien

Viner från Sicilien har ökat allt mer i popularitet under senaste åren. Den enda regionen på denna vackra och pittoreska ö som har DOCG status – vilket är regeringens striktaste reglering för de mesta kända vinerna – är Vittoria. Vittoria vinet kan närmast likna Pinot Roir och passar perfekt lite lagomt kyld under medelhavssolen. Så om du råkar ha svängarna förbi Sicilien och dess läckra mat kom även ihåg dess läckra viner.

Utöver tipsen ovan så gäller såklart vindrickande i hela Italien. Till och med restauranger längs med motorvägar tar sina viner och mat seriöst och du kan alltid förvänta dig kvalité från nästan alla restauranger. Så med andra ord är Italien verkligen rätt plats för livsnjutaren – passa på du med!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *